Home PageSabbats

Sabbats

In de tijd dat mensen van en met de natuur leefde verdeelde ze een jaar in 8 seizoens feesten. Er zijn 4 grote (oogst) Sabbats en 4 kleine (zon) Sabbats.

Zaai/oogstfeesten
Imbolc – 2 februari – einde winter/begin lente
Beltane – 30 april – einde lente/begin zomer
Lammas – 1 augustus – einde zomer/begin herfst
Samhain – 31 oktober – einde herfst/begin winter (Keltisch nieuwjaar)

Seizoens/zonnefeesten
Ostara – 21 maart – lentefeest, dag en nacht zijn even lang
Litha – 21 juni – zomerfeest, langste dag van het jaar
Mabon – 21 september – herfstfeest, dag en nacht zijn even lang
Yule – 21 december – winterfeest, langste nacht van het jaar

Ieder feest is dus gekoppeld met een gebeurtenis in de natuur. Je staat dus automatisch stil met wat er om je heen gebeurt en veranderd. Op de foto hieronder zie je mijn dochters paardenbloemen plukken, hier maken we honing van voor Beltane. We weten dus dat in april de bloeitijd is van de paardebloem. Voor hun is dit het teken dat we richting het einde van de lente gaan en dat het niet lang meer duurt voor de zomer eraan komt.

Om Sabbats te vieren zijn er tradities en rituelen die je kan gebruiken. Maar niets moet, zolang het maar voor jou goed voelt. Vaak wordt er vuur gebruikt bij de jaarfeesten. In de stad is dit vaak lastiger ivm overlast voor de buren. Maar het hoeft niet perse een kampvuur te zijn. Het kan ook inzet klein in een ketel bijvoorbeeld. Dit moment gebruiken wij dan om samen te zijn, en even niets te moeten. Vaak betrek ik mijn gezin in een ritueel en begeleid ik ze door dit proces, de kruiden die hierbij gebruikt worden verbranden we dan in het vuur. En dan lekker aan de marshmallows!!

Wil je meer weten over de Sabbats en hoe je dit kan vieren, welke rituelen, kruiden, recepten, kleuren etc erbij passen?

We hebben in onze shop diverse documentatie beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. Je kan het als één pakket kopen maar ook per Sabbat.